Shalom! Gereja Maya (Virtual Church Ministries) mengucapkan Selamat Datang, Salam Damai dalam Kasih Tuhan kepada semua pengunjung laman ini. Tuhan memberkati...

Hati Yang Gembira

Ramai di antara kita tenggelam setiap hari dalam kesedihan yang tidak berpenghujung. Kita gagal menikmati suatu kehidupan yang memuaskan kerana kita membiarkan diri kita terus-menerus dibelenggu oleh ratapan dan kegelapan yang menyelubungi fikiran. Akibatnya, ia 'mencacatkan' keceriaan air muka kita, melumpuhkan kesihatan dan akhirnya memendekkan usia kita. Berita baik bagi kita ialah KITA BOLEH MEMILIH UNTUK MEMPUNYAI HATI YANG GEMBIRA. Perubahan itu bermula dan terletak pada diri kita sendiri.

Bagaimana?

1) Tuhan - "Takut akan TUHAN adalah didikan yang mendatangkan hikmat, dan kerendahan hati mendahului kehormatan" (Amsal 15:33, ITB). Ketika Tuhan menjadi pusat di dalam hati kita, Dia dapat mengajarkan jalan-jalanNya kepada kita melalui pengalaman-pengalaman dalam kehidupan kita.

2) Tertawa - "Hati yang gembira membuat muka berseri-seri, tetapi kepedihan hati mematahkan semangat" (Amsal 15:13, ITB). Kebahagiaan sejati bermula dari hati kita yang terdalam dan kemudian terpancar atau terlihat dari muka kita.

3) Hargai Perkara-perkara Yang Kecil - "Lebih baik sepiring sayur dengan kasih, daripada lembu tambun dengan kebencian" (Amsal 15:17, ITB). Memelihara hubungan kasih dan menikmati perkara-perkara yang kecil namun utama di dalam hidup kita jauh lebih penting daripada kekayaan dan kejayaan.

Tidak semua dari antara kita akan berumur panjang, namun kita semua dapat hidup dengan baik setiap hari dengan tertawa gembira, selalu berjalan bersama Tuhan dan menghargai perkara-perkara kecil di dalam hidup. God bless everyone!

This article is 

2 comments:

Little Mike said...

Amsal 14:26-27

Dalam takut akan Tuhan ada ketenteraman yang besar, bahkan ada perlindungan bagi anak-anak-Nya. Takut akan Tuhan adalah sumber kehidupan sehingga orang terhindar dari jerat maut.

Bergembira la di dalam Dia...

ison said...

Sesungguhnya sukacita dari Tuhan adalah kekuatan kita.