Shalom! Gereja Maya (Virtual Church Ministries) mengucapkan Selamat Datang, Salam Damai dalam Kasih Tuhan kepada semua pengunjung laman ini. Tuhan memberkati...

MENAWAN MUSUH TERBESAR KITA (CONQUERING OUR ARCHENEMY)

"Aku, manusia celaka! Siapakah yang akan melepaskan aku dari tubuh maut ini?" (Roma 7:24, ITB)

Jika anda ditanya siapakah musuh terbesar anda, apa jawapan anda?

Iblis? Penjenayah kejam? Pembunuh? Perogol? Pendera? Orang2 yang mementingkan diri sendiri? Pemimpin yang menyeleweng? Suami/isteri anda yang curang? Jiran yang suka memfitnah dan menjatuhkan anda?....

Seringkali bila soalan seperti ini ditanya, mata hati dan fikiran kita akan segera memandang dan menyenaraikan nama2 individu yang menjadi musuh atau individu yang memusuhi kita. Bermula dari yang paling dibenci sehingga kepada yang sederhana dibenci. Namun, realitinya kita lupa bahawa semua individu yang kita senaraikan itu sebenarnya tidak dapat menyakiti kita sama sekali malahan tidak dapat melakukan apapun terhadap diri kita jika kita tidak membenarkan diri kita dikuasai oleh mereka. Bahkan kita boleh sentiasa menjauhkan diri kita dari mereka. Hakikatnya, musuh terbesar kita dan yang paling menakutkan adalah dia yang sentiasa berada dekat dengan kita. Dia yang tidak mungkin dapat dijauhkan dari kita. Dia itu adalah diri kita sendiri.

Secara alamiah, setiap saat di dalam diri kita sentiasa berlaku peperangan di antara dua jenis keinginan. Keinginan baik versus keinginan jahat. Kita selalu mahu melakukan yang baik tetapi pada masa yang sama kita kerap kali jatuh dan masih juga melakukan apa yang bertentangan dengan perintah Tuhan. Kita pasti pernah merasakan seperti yang dirasakan oleh Apostle Paul yang berkata “Sebab apa yang aku perbuat, aku tidak tahu. Karena bukan apa yang aku kehendaki yang aku perbuat, tetapi apa yang aku benci, itulah yang aku perbuat....Sebab di dalam batinku aku suka akan hukum Tuhan, tetapi di dalam anggota-anggota tubuhku aku melihat hukum lain yang berjuang melawan hukum akal budiku dan membuat aku menjadi tawanan hukum dosa yang ada di dalam anggota-anggota tubuhku.” (Roma 7:15-23, ITB) .


Peperangan melawan keinginan daging yang berdosa adalah suatu kenyataan di dalam dunia kita yang telah jatuh dalam dosa. Setiap hari kita berhadapan dengan pelbagai pilihan baik dan jahat. Tidak ada sesiapa bahkan Iblis sekalipun, tidak dapat memaksa kita melakukan kejahatan jika kita TIDAK MEMILIH untuk mengikuti keinginan jahat di dalam diri kita. Iblis atau orang lain hanya boleh menggoda kita tetapi pilihan sebenar terletak di tangan kita sendiri. Namun demikian, sementara pilihan terletak di tangan kita sendiri, kita juga tidak mungkin mempunyai kekuatan untuk memilih yang baik dan benar jika kita berjuang sendirian.

Renungkan ini seketika:

Mengapa Apostle Paul sebagai seorang rasul yang sangat beriman dan sentiasa dekat dengan Tuhan berkata dan bertanya, “Aku, manusia celaka! Siapakah yang akan melepaskan aku dari tubuh maut ini?”

Pertanyaan Apostle Paul adalah juga pertanyaan kita pada hari ini….siapakah yang boleh melepaskan kita daripada keinginan2 jahat yang sentiasa berjuang di dalam diri kita? Ternyata dengan kekuatan sendiri, mustahil untuk kita melepaskan diri daripada keinginan menuruti hawa nafsu manusiawi kita.


Tetapi kita bersyukur kerana pertanyaan itu ada jawapannya… “…oleh Yesus Kristus, Tuhan kita” (Roma 7:25, ITB). Hanya Yesus yang boleh melepaskan kita.


Oleh itu, jika kita merasa pada hari ini sangat terbeban dengan kelemahan2 kita, jangan goyah. Berharaplah kepada Yesus. “Sebab Imam Besar yang kita punya, bukanlah imam besar yang tidak dapat turut merasakan kelemahan-kelemahan kita, sebaliknya sama dengan kita, Ia telah dicobai, hanya tidak berbuat dosa. Sebab itu,

marilah kita dengan penuh keberanian menghampiri takhta kasih karunia, supaya kita menerima rahmat dan menemukan kasih karunia untuk mendapat pertolongan kita pada waktunya.” (Ibrani 4:15-16, ITB).


Have a blessed day everyone
.
This article is 

3 comments:

ison said...

Satu perkongsian yang membangun iman.

u/p: saudara/i yang telah memberikan komen, komen saudara/i telah diterima dan artikel berkenaan persoalan yang dikemukakan akan di'post'kan pada masa yang terdekat.

Tuhan memberkati semua...

123run said...

Bagus btl ini post. Sy diberkati. terima kasih.

Anonymous said...

apa yang saya cari, terima kasih